Ce este consumul in stand-by?

Este consumul de energie pe care un echipament sau aparat electric o consuma atunci cand nu este utilizat dar este conectat la o sursa de energie si este gata de utilizare. Energia consumata in stand by este acea cantitate de energie consumata chiar daca acest consum nu este aparent.. Aceasta se aplica electrocasnicelor precum televizoarele, computerelor si perifericelor acestora  precum si altor echipamente, inclusiv acelora care folosesc incarcatoare de baterii. Puterea in stand-by se msoara in wati (W).


Un numar tot mai mare de electrocasnice incorporeaza aceasta caracteristica de standby. De cele mai multe ori un aparat este in modul standby atunci cand proprietarul sau crede ca este complet oprit. Actionand comutatorul de oprire al aparatului in pozitia oprit nu garanteaza faptul ca echipamentul nu consuma deloc energie. Singura modalitate de a ne asigura de acest lucru este sa deconectam de la priza echipamentul.


Puterea consumata in modul standby, in timp, se va vedea in cheltuielile cu energia fie ca este vorba de un imobil rezidential sau de o firma. Sa luam ca exemplu o locuinta cu urmatoarele electrocasnice aflate in standby: doua televizoare (10 W fiecare); 3 telefoane fara fir (2 W fiecare); un computer cu o sursa neintreruptibila de energie  ( UPS ), un scanner , harddisk extern, compact disc ( CD (24 W combinate); si o suma de alte electrocasnice precum cuptoare cu microunde , ceasuri electrice, si seturi hi-fi (20 W combinate). Puterea totala consumata in standby utilizata de aceasta locuinta este 70W. De-a lungul unui intreg an, aceasta se aduna la cuantumul de peste 600 kilowatt/h (kWh). Daca sa spunem, kilowatt-ul costa in medie 0.73 eurocenti per kWh in aceasta perioada, costul total anual rezultand din puterea consumata in standby este in jur de 30 de euro, resulting from standby power, is over 43.8 euro.


Se poate argumenta ca intregul cost al modului standby, pentru consumatorul obisnuit, ar fi convenabil la modul ca echipamentele au perioade mai scurte de incalzire si baterii bine incarcate. Dar atunci cand consumul de energie de 70W per locuinta sau firma (uneori chiar mai mult)  este inmultit cu milioane intr-o tara si calculat pe o perioada lunga de timp, energia consumata rezultata , poate avea consecinte importante din punct de vedere al mediului si al economiei.